середа, 3 січня 2024 р.

Останнім часом збереження довкілля набуває дедалі більшої актуальності.  Усього в світі мешкає близько десяти тисяч видів птахів. Із них одна тисяча видів перебуває під загрозою зникнення.  В Україні зареєстровано близько чотирьохсот видів птахів, шістдесят сім з них занесено до Національної Червоної книги. Птахи є невід’ємною частиною природи. Вони зустрічаються майже в будь-якому куточку природи і всюди є дуже помітними. У лісі, на луках, у полі, в парку, саду, біля житла – скрізь вони привертають нашу увагу. Ми спостерігаємо, як одні з них у пошуках їжі стрибають по землі, інші – обстежують гілки й стовбури дерев. Птахи приваблюють увагу своїм дзвінким і мелодійним співом, різноманітним і часто яскравим, красивим забарвленням, граціозним польотом, формою тіла, красою оперення,  своєрідними „танцями”, дивуємося з їхньої поведінки. Спостерігати за птахами в їхньому природному оточенні – справжня насолода. Ми не можемо уявити собі лісу без співу птахів, нас зачаровує пісня солов’я, жайворонка, навіть тихеньке тенькання якоїсь непомітної серед рослинних хащів  пташки радує нас, створює добрий настрій.  Птахи – окраса природи. Вони є нашими надійними, вірними друзями, яких, безумовно, слід знати. Знання про птахів не тільки розширюють кругозір людини, а й роблять її життя повнішим, красивішим. А яку велику користь приносять невтомні крилаті захисники полів, лісів, садів!            Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді Міністерства освіти і науки України та Українське товариство охорони птахів з 2014 року проводить щорічний  заочний  Всеукраїнський  конкурс  «Птах року».   Головною метою конкурсу є актуалізація уваги учнівської молоді до сучасних проблем збереження і охорони птахів , поширення і збільшення чисельності різноманіття птахів. 

Завдання конкурсу полягають в: 

- ознайомленні з окремим видом птаха; 

- поширенні знань про сезонні явища у природі і в житті птахів; 

- розвитку гуманного ставлення до птахів, мотивації інтересу до їх охорони; 

- формуванні відповідальності за стан оточуючого природного середовища; 

- залученні до практичної діяльності у проведенні робіт, оволодінні методиками      визначення, спостереження та обліку птахів. 

- сприянні вихованню активної життєвої позиції учасників конкурсу.  До участі в конкурсі запрошуються учні (вихованці) 1-11 класів закладів загальної середньої та позашкільної освіти. Участь у конкурсі може бути як індивідуально, так і колективною.  Цьогорічним пташиним символом в Україні обрано Мартина звичайного (Chroicocephalus ridibundus). Вихованці гуртка «Еклогічний» ЦДЮТ Іванківської селищної ради на базі Оливської гімназії прийняли участь в місцевому, а згодом і обласному   етапі Всеукраїнського конкурсу «Птах року 2023 – Мартин звичайний».   Вихованці гуртка  нагороджені  Грамотою   за  I місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Птах року – 2023» в номінації «Змістовна  природо – охоронна дослідницько – пропагандистська і практична екологічна робота у вирішенні проблеми охорони птахів» .

Є багато пташок голосних, 

Любі-милі нам співи пташині. 

Та завжди наймилішими з них,

Будуть ті, що живуть в Україні.



Немає коментарів:

Дописати коментар